یکی از معمول ترین روش برای حذف سختی آب استفاده از سختیگیر رزینی میباشد. مقدار سختی آب،علاوه بر اینکه در آبهای صنعتی خیلی حائز اهمیت است، از نظر بهداشت عمومی نیز اهمیت خاصی دارد.
سختی آب دراثر وجود بیش از اندازه نمکهای محلول کلسیم و منیزیم و تا اندازهای آهن،منگنز، آلومینیوم و روی در آن پدید میآید و سبب میشود که مصرف آب به طور کلی و به ویژه در صنعت با دشواریهایی مواجه شود.
در نتیجه آب سخت آبی است که در آن مقدار زیادی مواد معدنی حل شده که شامل عمدتا کلسیم و گاهی اوقات منیزیم میشود.
وقتی که آب باران از روی سنگهای نرم عبور میکند، بعضی از مواد معدنی سنگها در آب حل شده و آن را سخت میکند. بدیهی است هر چه مقدار این مواد در آب بیشتر باشد آب سختتر خواهد بود. سنگهای سخت مانند گرانیت به راحتی در آب حل نمیشوند و در نتیجه نواحی که در آنجا سنگهای سخت وجود دارند، دارای آب نرم خواهند بود.
رسوباتی که در اثر ته نشین شدن مواد معدنی از آب سخت تشکیل میگردند، (که عمدتاً عبارتند از کربنات کلسیم، هیدروکسید منیزیم و سولفات کلسیم و اصولاً بدلیل تجزیه گرمایی یونهای بیکربنات بوجود میآیند) بصورت مواد جامد چسبنده به سطوح لولهها و به ویژه روی سطوح داغ مبدل حرارتی مبدل حرارتی و بویلرها میچسبند، که این امر باعث مسدود شدن لولهها می شود و در بویلرها نیز بصورت عایق حرارتی عمل کرده و مانع جریان یافتن حرارت به آب میگردد که این امر نه تنها بازدهی حرارتی را کاهش می دهد، بلکه باعث بیش از حد گرم شدن فلز شده که این امر در سیستمهای تحت فشار میتواند منجر به شکست فاجعه باری گردد. ولی از طرف دیگر، این رسوبات مانع تماس مستقیم آب با فلز لوله شده و در نتیجه از خوردگی لوله و حل شدن نمکهای فلزی سمی در آب جلوگیری میکند.